Sivolika dartmurska ovca (Greyface Dartmoor Sheep)

Lepomir Lazarević

 

Rasa ovaca koja je kod nas vrlo malo poznata, osim u stručnim krugovima. Poznata je, takođe, i kao poboljšana sivolika ovca. Potiče iz Dartmura (Dartmoor), oblasti na severu Velike Britanije i smatra se retkom, manjinskom rasom (ima redak status kategorije 4). Postoji takođe i Whiteface Dartmoor Sheep (belolika dartmurska ovca) kao i Blackface Dartmoor Sheep (crnolika dartmurska ovca) koje su više prisutne u Velsu.

 

Iako je prvobitno gajena kao ovca za meso, zbog svoje izvanredne dugodlake vune, gde runo dostiže masu od 7-9 kg. (kod odraslih ovnova čak do 15 kg.), postala je glavna rasa za proizvodnju kvalitetne, sjajne, bezbojne i grgurave vune. Runo dartmurske ovce klasifikovano je kao sjajno dugodlako (Lustre Longwool) i koristi se za izradu veoma traženih tkanina, tepiha, ćebadi i odevnih predmeta.

 

Spada u rasu ovaca srednje veličine (oko 60 kg), šuta/bezroga je, dubokih grudi, kratkih nogu, sa dobrom pokrivenošću vunom na glavi i nogama.

Glava je srednje veličine i ravna je između ušiju. Usta su četvrtasta. Oči su sjajne i krupne, a nozdrve otvorene. Dobro je pokrivena kovrdžavaom vunom. Uši su tanke i srednje dužine, dobro pokrivene glatkom dlakom, mrke boje sa unutrašnje strane.

Vrat je u obliku luka i veoma jak na mestu spajanja sa prilično širokim plećkama. Rebra su dobro zaobljena, a noge kratke,  jake i dobro građene. Stopalo je dugo i duboko, išarano slično kao lice. Celo telo je ravnomerno pokriveno dugom, kovrdžavom, kvalitetnom vunom.

 

Atraktivna, tiha i laka za gajenje, dartmurska sivolika ovca ima svoje odgajivače širom Velike Britanije i izaziva pažnju gde god da se pojavi. Koliko je ova rasa ovaca cenjena i popularna u Velikoj Britaniji govori i činjenica da svi nacionalni sajmovi na jugozapadu, zajedno sa ostalim na srednjem zapadu i u severnom Velsu, uvek organizuju takmičenje (ocenjivanje) za sivolike dartmurske ovce. Istovremeno i  veliki broj lokalnih sajmova i izložbi organizuju ocenjivanje ove rase ovaca.

U prilog ovome i podatak da je Udruženje odgajiivača sivolike dartmurske ovce osnovano pre 100 godina, daleke 1909. sa ciljem da standardizuje, promoviše i razvija rasu, koja je već bila dobro utemeljena u tri oblasti (South Hams, Chagford i Tavistock). Danas su stada raštrkana po celoj Engleskoj, Velsu i južnoj Škotskoj. Rasa se takođe kontrolisano izvozi. Sve registrovane ovce su sada označene u uvetu radi identifikacije. Stada se popisiju jednom godišnje.

 

Rasa vodi poreklo od lokalnih rasa iz 17. veka (Heath Sheep, Cornish Sheep) koje se povezuju sa Soay sheep iz bronzanog doba. Generalno, postojbina su im zapadni delovi Velike Britanije, posebno Devon. Odgajaju se na brdsko-planinskim pašnjacima u okolini Dartmura. Poseduju snažnu konstituciju koja se razvila odolevajući jakim zimama kojima je ova rasa bila izložena, kao i drugim ekstremnim uslovima koji vladaju u okolini Mura.

 

Ovce su veoma pitome, izvanredne majke sa dovoljno mleka, tako da veoma lako odgaje blizance. Procenat jagnjenja je oko 140% i smatra se normalnim, mada je često i višlji. Jagnjad vrlo brzo napreduju. Zbog duge vune oko vimena često ju je neophodno ošišati kako bi novorođena jagnjad mogla lakše da sisaju. Inače, zbog velike vune jagnjad se tradicionalno šišaju do kraja juna meseca.

 

Do značajnih poboljšanja rase došlo je tokom 19. veka kada je rasa ukrštana sa lokalnom dugovunom (Longwools-Nottinghamshire) i Lester (Leicester) rasom ovaca. U to vreme dobija naziv poboljšana dartmurska ovca (Improved Dartmoor). Inače, za ovu rasu ovaca važi pravilo da za veličinu i težinu tela, jede manje i daje više vune od bilo koje druge rase ovaca. Prema Wool Board-u zahtevi za dartmurskom vunom su sve više u porastu.

 

Internet linkovi za dalje proučavanje:

www.groubear-farm.co.uk/sheep.htm

www.greyface-dartmoor.org.uk/index.php?s=3&t=0

www.britannicrarebreeds.co.uk/rarebreedsheep.php

www.baylham-house-farm.co.uk/Sheep.html

www.eweclosefarm.co.uk/sheep.html