Ishrana ždrebadi prvih 6 meseci
Đorđo Dušanović Pasello, dipl.inž.

 

Prvo mleko koje luči kobila po ždrebljenju se naziva kolostrum. Kolostrum se od uobičajenog mleka razlikuje jer je gušće i bogatije sastojcima, posebno vitaminima. Ono što kolostrum čini posebno važnim je što sadrži zaštitna antitela (imunoglobuline), koji čine odbrambeni mehanizam ždrebadi u prvim danima života. Aparat za varenje ždrebadi prvih dana usvaja antitela majke iz kolostruma. Ukoliko ždrebe ne bi uzelo majčin kolostrum, organizam ostaje kompletno nezaštićen i čak bezazleni mikroorganizmi mogu izazvati po ždrebe fatalne promene, bolesti pa i uginuće. Zbog toga su prva sisanja najvažnija, odnosno ždrebe što pre po ždrebljenju treba da počne da sisa, da posisa majčin „zaštitni” kolostrum.

Ždrebe obično sisa kobilu 6 meseci do odbijanja. Odbijanje od sise je često naglo, definitivno, grubo, često i traumatično, kako za ždrebe, tako i za majku kobilu. Kod kobila koje luče veće količine mleka može doći i do upale vimena, mastitisa, što se na sreću ređe dešava. Pre odbijanja obavezno konsultovati savete veterinara koji će utvrditi da li, kako i kada izvršiti odbijanje ždrebeta.

Obično posle 6 meseci kobile same odbijaju ždrebad, jer luče veoma malo mleka i nerado dozvoljavaju ždrebadi da sisaju.

Trauma razdvajanja je više psihološke prirode i zbog toga je dobro odbiće vršiti postepeno, u roku od 2-3 nedelje, kada ždrebe svakoga dana sve duže boravi bez majke.

Posle odbića, ždrebad približno iste starosti, oba pola, možemo držati zajedno u grupama. Sa 14-15 meseci starosti obavezno treba razdvojiti polove, kako mužjaci ne bi bespotrebno uznemiravali ženke, kako bi se izbegle povrede izazvane udarcima, kako bi se izbeglo prerano oplođenje nedoraslih ženki.

 

Što se tiče same ishrane ždrebadi, ona se mogu odbiti od majki-kobila ranije od 6 meseci uzrasta, obzirom da ždrebad već posle 10-15 dana starosti počinju da uzimaju nekoliko zalogaja trave na paši, više oponašajući majke.

Sa dva meseca starosti ždrebad već povremeno pasu ili uzimaju svežu travu.

Sa četiri meseca već možemo odbiti ždrebad ukoliko im pored mleka obezbedimo posebnu peletiranu smešu koncentrata za ždrebad.

 

Mleko za ždrebad mora da sadrži: 89,6 % vode, 2,1 % mlečne masti, 2 % mlečnih proteina, 5,8 % laktoze i 0,5 % mineralnih materija.

Ponekad se desi da kobile ne dozvoljavaju ždrebadima da sisaju zato što ih to boli ili golica, ili imaju malo mleka, ili ponekad kobila ugine po ždrebljenju. Tada moramo veštački othraniti ždrebad. Ovaj posao je delikatan i težak. Nabavljamo bočicu sa cuclom kapaciteta 2 litra. Koristi se mleko u prahu za ždrebad koje je skupo ali je uspeh daleko bolji i posao je u mnogome olakšan.

Ukoliko želimo da koristimo kravlje mleko koje je siromašnije u vodi i šećeru, tada na dva dela mleka dodajemo jedan deo vode i na svaku litru mešavine dodati po jednu u vrh punu kašiku šećera.

Mešavina kravljeg mleka, ili rastvoreno mleko u prahu u toploj vodi, temperature nešto višlje od 30°C, bočicom se daje ždrebetu po sledećem rasporedu:

 

 

Period odgajivanja

 

Količina mleka i vremena napajanja ždrebadi, broj napajanja i doze

1. i 2. dan

200 - 250 ml svaka dva sata, i tokom noći

od 3. do 7. dana

postepeno doći do 6 napajanja od po 700 ml za svako napajanje

2. nedelja

5-6 napajanja na dan  sa po 800 ml za svako napajanje

3. nedelja

5-6 napajanja na dan sa po 900 ml za svako napajanje

4. nedelja

5 napajanja na dan sa po 1,5 l za svako napajanje

5. nedelja

5 napajanja na dan sa po 2 l za svako napajanje

6. nedelja

4-5 napajanja na dan sa po 2,5 l za svako napajanje

7. i 8. nedelja

početi sa napajanjem mlekom iz kofe

uz dodatak čvrstog obroka koncentrovane peletirane hrane

 

 

Autor:

Đorđo Dušanović Pasello

- dipl.inž. poljoprivrede - stočarskog smera (Novi Sad, Srbija)

- dipl. doktor fakulteta nauka o gajenju životinja (Udine, Italija)

- specijalista veštačkog osemenjavanje koza (Poitiers, Francuska)

 

GAUS Agencija

Banatska 4 A

21000 Novi Sad, Srbija

Tel./Fax: +381 021 63 22 015

Mobil: +381 (0)64 684 62 64

Mobil: +381 (0)64 295 40 06

E-mail: pasello@EUnet.yu

VAŽNO: Rad sa strankama isključivo uz prethodnu najavu telefonom.

Radnim danima, od 9 do 12h i od 16 do 19h.

 

- konsalting i menadžment

- solarni sistemi za vazdušno grejanje

- solarni sistemi za grejanje vode

- solarni sistemi za proizvodnju električne energije

- solarne sušare

- solarna rasveta