Nega koza pred jarenje
Đorđo Dušanović Pasello, dipl.inž.

 

Kako negovati sjarne, skozne, bremenite koze od momenta pripusta ili veštačkog osemenjavanja do momenta jarenja je pitanje koje se često postavlja kod gajenja koza. Takođe je veoma važno utvrditi momenat i znake početka partusa, jarenja.

Period bremenitosti, skozni period koza traje oko 150 dana od momenta koncepcije, pripusta ili veštačkog osemenjavanja (± 5 dana).

 

60 dana pre predviđenog termina jarenja

U ovom periodu je potrebno zasušiti muzne koze. Dva meseca pre jarenja jarad dostižu najintenzivniji rast i razvoj te se koze moraju dodatno hraniti.

Potrebno je ošišati kostret, posebno zadnjeg dela tela i time za stepen podići higijenu na viši nivo. Najbolje je da su koze uvek čiste i dobro negovane. Sledeće šišanje kostreti vršiti posle jarenja.

Mineralna smeša kozama mora biti dostupna po volji (mikro i makro elementi). Ne upotrebljavati mineralne smeše za ovce, jer one ne sadrže bakar koji je kozama neophodan.

Takođe davati stočni kvasac i sodu bikarbonu kozama po volji.

Kvasac utiče povoljno na razvoj buražne mikroflore, hrana se bolje vari, kostret je sjajnija, povećava se lučenje mleka.

 

5 nedelja pre predviđenog termina jarenja

U regionima gde nema dovoljno selena (u tlu i hrani), dati kozama injekciju sa selenom i vitaminom E. Epinefrin za svaki slučaj mora biti dostupan kod svakog davanja injekcija radi sprečavanja šoka.

 

4 nedelje pre predviđenog termina jarenja

Dati vakcinu protiv tetanusa i protiv enterotoksemije.

 

3 nedelje pre predviđenog termina jarenja

Svakoga dana treba dodavati vitamin E u hrani, 1000 IJ po kozi.

 

2 nedelje pre predviđenog termina jarenja

Dati još jednu injekciju selena.

Proveriti da li posedujemo sve što je neophodno za jarenje koza.

 

1 nedelja pre predviđenog termina jarenja

Obezbediti  kit za jarenje koza (sterilno i/ili dezinfikovano: užad, gaze, igle, konac, maramu, špric-bocu sa alkoholom, špric-bocu sa destilovanom vodom, lavor za toplu vodu, kofa, kanta, makaze, peane, set skalpela, zavoj, bocu sa rivanolom, antibiotik u spreju i ostalo).

Radnik koji će asistirati, biti prisutan kod jarenja koza, treba da odseče nokte na rukama i da ih drži uvek kratkim i čistim.

Očistiti i dezinfikovati staju, a posebno deo - porodilište.

Ošišati i obrijati kozi vime, rep i oko vulve i anusa. To će omogućiti lakše čišćenje i pranje posle jarenja, a i muža će biti čistija i prijatnija.

 

5 dana pre predviđenog termina jarenja

Pet dana pre predviđenog termina jarenja kozu uvesti u porodilište ili u ograđeni deo staje. Ugrađena kamera će nam omogućiti monitorsko lakše praćenje situacije pre jarenja. Posebno posmatrati ligament repa koze. Ligamenti koji se nalaze sa obe strane repa su prvo napeti, zategnuti, tvrdi kao dve olovke, a zatim postepeno popuštaju. Zatim ligamenti kompletno popuste, kao da ih nema više - i to je znak da će jarenje nastupiti u roku od sledećih 12 sati. Obratiti pažnju na bazu repa. Sa približavanjem jarenja se baza uvećava. Pipati više puta u toku dana ligamente repa koze, a posebno noću.

 

Znaci jarenja

Repni ligamenti su „nestali”. Baza repa je uvećana. Beonjače očiju često postaju zakrvavljene. Koza leže i pravi gnezdo. Koza stalno ustaje i leže. Dugačka i bistra mukoza izlazi iz vagine. Vime koze je veliko, naliveno, napeto. Koza često mekeće.

Najbolji znaci partusa, jarenja je dobro poznavanje koze, njenog ponašanja i uočavanje svakog njenog neuobičajenog ponašanja.

 

Autor:

Đorđo Dušanović Pasello

- dipl.inž. poljoprivrede - stočarskog smera (Novi Sad, Srbija)

- dipl. doktor fakulteta nauka o gajenju životinja (Udine, Italija)

- specijalista veštačkog osemenjavanje koza (Poitiers, Francuska)

 

GAUS Agencija

Banatska 4 A

21000 Novi Sad, Srbija

Tel./Fax: +381 021 63 22 015

Mobil: +381 (0)64 684 62 64

Mobil: +381 (0)64 295 40 06

E-mail: pasello@EUnet.yu

VAŽNO: Rad sa strankama isključivo uz prethodnu najavu telefonom.

Radnim danima, od 9 do 12h i od 16 do 19h.

 

- konsalting i menadžment

- solarni sistemi za vazdušno grejanje

- solarni sistemi za grejanje vode

- solarni sistemi za proizvodnju električne energije

- solarne sušare

- solarna rasveta