S I R

 

bursen

feta

grijer

kaćota

kansiljo

kozji sir

liptauer

manur

ovčiji sir

pekorino romano

pijani sir

presovan sir

rokfor

sir u ulju

somborski sir

srpski, beli sir

tofu

švapski sir

sve o siru

 

Bursen - Fromage Boursin
koziji sir

 

Ovaj recept se koristi za izradu svežeg kozijeg sira u domaćinstvu ili kod zanatske proizvodnje – Fermier. Ukoliko se drži u hladnjaku, ovaj sir se može čuvati i do 60 dana. Sir je ukusan, karakteristične arome i od 10 litara punomasnog mleka se dobije oko 1,5 kg svežeg sira. Sama izrada je jednostavna, a dobijeni kvalitet odličan. Ukus sira zavisiće od rase koza, ishrane i načina izrade sira.

 

Sastav

10 litara svežeg kozijeg mleka

100 ml (1 decilitar) jogurta /biogard, liobif/

sirilo u tečnom obliku, samo 10% od preporučene doze navedene na bočici.

 

Izrada

Prvi korak je pasterizacija mleka. To se radi tako što se sud sa mlekom uroni u veći sud sa vrelom vodom i tako kuva uz stalno mešanje, dok se mleko ne zagreje na 65ºC u trajanju od 30 minuta. Mešanjem se mleko uniformno, jednako zagreje, a sprečava se formiranje pene. Zatim se voda u većem sudu zameni hladnom vodom, bolje ledenom ili tekućom, sve dok se temperatura mleka ne spusti na 26ºC (obavezno koristiti termometar). Uz stalno mešanje dodati jogurt, pa nešto zatim i sirilo. Pazite da dodate samo 10% od preporučene doze na ambalaži za sirilo. Domaći, zanatski sirevi treba da budu delikatniji, blaži, napravljeni više fermentacijom sa mlečnim bakterijama. Posle dodatka, sve promešati i ostaviti da stoji, miruje 24 sata. Veoma je važno da u blizini ne bude buke niti kakvih potresa. Zatim se kutlačom pažljivo vadi sirni gruš sa surutkom zajedno i stavlja u vrećice, platnene kese, cedke, da se sir ocedi. Ceđenje traje 24 sata. Gotov sir se može služiti u svežem stanju, a mogu se dodati razni začini.

 

Naš predlog

-Dodatak crnog luka sitno seckanog, ili belog luka, kao i aromatičnog začinskog bilja po želji, suvog ili svežeg. Dodaje se 5% od količine sira. Sve se dobro izmeša i posoli po ukusu.

-Dodatak suvog voća, suvog grožđa, „pijanih” višanja iz maraskina, alkohola. Suvo voće ili voće iz alkohola sitno iseći, a ukoliko stavljamo suvo grožđe, onda ga stavljamo očišćeno celo. Voće se smeša sa sirom ali se i poređa na površinu sira, obloži sir.

-Naprave se kupe ili loptice od sira i uvaljaju u sveže i krupno mleveni crni i beli biber, slatku/ljutu alevu papriku, cimet, provansalske trave, ruzmarin, bosiljak, žalfiju...

-Iseckajte crne masline i kapare i smešajte u količini od 10% sa sirom, posolite i dodajte malo maslinovog ulja.

-Smešajte konzervu sitnih komadića tunjevine u maslinovom ulju, sve zajedno, u količini od 10% od količine sira, posolite i pobiberite.

Sir možete začiniti prema vašoj želji, koristeći pritom maštu.

Probajte!

Iznenadićete se koliko vrsta sireva možete napraviti sami na ove načine. Napravite neku vašu varijantu začinjenog sira, osmislite oblik, začin ili začine, smislite atraktivno pakovanje i ambalažu, otvorite zanatsku radnju, privatno preduzeće, izađite sa gotovim proizvodima na tržište.

 

Izvor:

Stočar, # 6, jul-avgust 2003, str.48, Novi Sad