Lovačke kobasice

 

Za proizvodnju ukusnih kobasica od mesa krupne divljači nema preciznih i obavezujućih recepata. U različitim područjima zemlje različiti su i običaji i načini za proizvodnju prerađevina od mlevenog mesa. Ako ih nemate, poslužite se receptima za proizvodnju kobasica od mesa domaćih životinja. Nemojte zaboraviti da mesu divljači, kvalitet pa i ukus popravlja masnije meso domaćih životinja. Mlevenom mesu divljači treba dodati sirovu tvrdu svinjsku slaninu (sa poleđine). Ako ne dodajete masnoću, morate imati u vidu da posne kobasice od čistog divljeg mesa mogu veoma kratko da se čuvaju u prirodnim uslovima.

 

Lovački kulen

Sastojci: 15 kg odabranog mesa divlje svinje, 5 kg mesa od jelena, 10 kg svinjskog gronika, 600 gr soli, 300 gr ljute i 300 gr slatke aleve paprike, 60 gr crnog ili belog bibera, po četiri supene kašike majorana i pimenta, dve kašike kima.

Meso, očišćeno od masnoće i žilica, gronik, bez kožurice i brizli, samleti na krupniju šajbnu (6 mm) i dobro izmesiti. U pogodan sud pomešati so, papriku i ostale začine (samlevene). Masa se potom dugo, ručno mesi. Nakon toga, smeša se ostavi 10 do 12 sati, na temperaturi od 5 do 8°C. Pripremljena masa nadeva se u goveđi jednjak (vajzling), ili plastična creva - debljine 40 do 50 mm i dužine oko 50 cm. Krajevi creva se povežu, pa kulen odleži oko 12 sati. Sutradan, potpali se laka vatra, isključivo drvetom koštičavog voća: trešnje, višnje, šljive... Kasnije se na žar nabaca piljevina istog drveta. Hladno dimljenje traje 14 dana. Jednog dana kulen treba dimiti, a drugog provetravati na promaji. U međuvremenu, kulen treba okrenuti, kako bi se masnoća i začini ravnomernije rasporedili. Odlaže se na promajno mesto i pazi da ne smrzne. Posle 30 dana može se izneti na trpezu i jesti sirov, lako probaren, ili propržen. Posle 60 dana kulen je u punoj zrelosti. U aprilu, ili u maju kad temperature porastu preko 18°C, kulen se zavije u novine, složi u drvene sanduke i odloži na pogodno, prohladno mesto. Ako su temperature jako visoke, kulen se najsigurnije čuva u zamrzivaču. Služi se kao predjelo čuvenim lovačkim kulinarskim specijalitetima.